Gezond eten in het Provinciehuis
Een Nederlandse eetcultuur, waarin biodiversiteit, gezondheid en duurzame oplossingen voor boeren samenkomen. Dat is waar het in de Groene Cirkel De Tuin van Holland om draait. Logisch dus dat er in de keuken van ‘thuisbasis’ provincie Zuid-Holland gewerkt wordt volgens diezelfde uitgangspunten.


Voorbeeld
Duurzaam en gezond eten voor alle inwoners van Zuid-Holland dus ook in het Provinciehuis. Immers: practise what you preach, we moeten het goede voorbeeld geven en zelf invulling geven aan het beleid dat we uitdragen. Dat is wat het cateringteam in het bedrijfsrestaurant doet. En dat wordt niet alleen door de circa 1900 medewerkers, provinciale bestuurders en politici gewaardeerd, maar ook in bredere kring als voorbeeld gezien. Helemaal in lijn met de uitgangspunten van De Tuin van Holland werkt het cateringteam zoveel mogelijk met lokale en seizoensgebonden producten. Groenten spelen de hoofdrol, natuurlijk vers en zoveel mogelijk onbewerkt. Zo’n gezonde lunch op je werkplek is belangrijk, want veel Nederlanders hebben moeite om de aanbevolen dagelijkse portie groenten te halen. Veel gangbare producten als brood, groente en zuivel worden ingekocht bij lokale natuurinclusieve producenten. Ook wordt er heel bewust omgegaan met vet, suiker en zout en zijn veel basisingrediënten als room, boter en dressings plantaardig. Daarbij werkt het cateringteam waar dat kan rechtstreeks samen met lokale aanbieders en is de relatie met de groothandel er een van een partnerschap: samen proberen ze de doelstellingen van zoveel mogelijk biologisch, lokaal, circulair en social return waar te maken.
Van bodem tot bord
Doordat het bedrijfsrestaurant in eigen beheer is, heeft het cateringteam alle aspecten van de bedrijfsvoering in eigen hand. Dat gaat van de prijsstelling (geen winstdoelstelling) tot het actief terugdringen van verspilling. Denk aan minder verpakkingen en het uitbannen van wegwerpbekers, tot inkoop bij gelijkgestemde bedrijven, tot een eigen composteermachine. Met die machine verwerkt het cateringteam alle organisch afval uit de keuken en het restaurant zelf tot compost. ‘Nu gaat een deel van ons voedsel echt van bodem tot bord en weer terug,’ vertelt voedingsdeskundige, tuinder en kok in het bedrijfsrestaurant Jacqueline Verschoor. ‘Vanuit onze eigen moestuin naar het restaurant, en dan via de composteermachine weer de moestuin in.’

Brede coalitie
De Tuin van Holland werkt samen met een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en andere ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen, en aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Want één ding is inmiddels wel duidelijk: structurele oplossingen vragen inzet van de hele keten – van de boer tot in de keuken. Met hoogwaardige producten uit de regio dragen we bij aan de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf. En bij al die ambities wordt een belangrijk aspect niet vergeten. Jacqueline: ‘We merken dat er veel meer interesse is voor gezonde voeding. Mensen zijn zich de afgelopen jaren veel bewuster geworden van wat voeding voor ze kan betekenen. Maar wij gaan niemand iets opdringen, dat roept alleen maar weerstand op. Het moet gewoon lekker zijn. Dat het ook gezonder, voedzamer en gevarieerder is, dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.’
Feiten en cijfers
• Op de drukke weekdagen lunchen 500 tot 600 bezoekers in het bedrijfsrestaurant.
• Inmiddels 80 procent van het menu plantaardig.
• Zo’n 40 procent van het inkoopvolume is afkomstig van Zuid-Hollandse makers.
• Per lunch wordt er 40 tot 50 kilo rauwkost verwerkt.
Symposium: 'Bodem als basis voor gezondheid'
De Tuin van Holland organiseert op woensdag 7 mei 2025, symposium: 'Bodem als basis voor gezondheid'
De wetenschappelijke link tussen bodem, voedsel en gezondheid. in samenwerking met HarvestCare en het LUMC.
De ziektelast van chronische welvaartziekten kost Europa jaarlijks meer dan 700 miljard euro. Bovenop deze nu al enorme financiële druk, verwacht het RIVM dat het aantal mensen met een of meerdere chronische aandoeningen in Nederland sterk zal stijgen - van 1,5 naar bijna 12 miljoen in 2050.
Een van de belangrijkste risicofactoren voor chronische ziekte is ons voedingspatroon. Niet alleen de voedselkeuzes die we maken, maar ook de kwaliteit van de voedingsmiddelen speelt daarbij een rol. Onderzoek laat steeds duidelijker zien dat het microbioom van de bodem nauw verbonden is met het menselijke darmmicrobioom. In dit symposium verkennen we daarom de verbinding tussen landbouwmethoden, vitaliteit van de bodem, voedselkwaliteit en menselijke gezondheid.
Wat heeft onderzoek inmiddels aangetoond? Waar wordt op dit moment aan gewerkt? Hoe kunnen we deze nieuwe inzichten toepassen en hoe brengen we ze naar de mensen toe? En, last but not least: hoe zou dat bekostigd kunnen worden?
Praktische informatie
Datum: woensdag 7 mei 2025
Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden
Programma: 9.30-14.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur, vanaf 13.00 uur afsluitende lunch)
Voertaal: Engels / Nederlands
Wij vragen geen bijdrage voor uw deelname, wel uw aanwezigheid.
Contactpersoon: Jet Verloove, via 06 2454 1754 of jet@detuinvanholland.nl