Help onze wijkbij: heel Zuid-Holland één groot bijenlandschap
De helft van de 360 wilde bijensoorten die in ons Nederland voorkomen is bedreigd. Onderzoek van onder meer Groene Cirkels-partner WUR (Wageningen University & Research) heeft aangetoond dat dat voor een belangrijk deel komt door het gebrek aan bloemen in ons landschap. Die bieden immers voedsel (nectar en stuifmeel) voor de bij.
Daarom is het idee voor de campagne ‘Help onze wijkbij’ even creatief als simpel: laten we met elkaar zorgen voor meer bloemen en nestelplekken in elke wijk in elke gemeente van Zuid-Holland.
Annette Piepers is programmamanager bijenlandschap bij de Omgevingsdienst West-Holland. De activiteiten van Groene Cirkel Bijenlandschap zijn door de provincie Zuid-Holland gedelegeerd naar de Omgevingsdienst. Dit is het leukste werk dat ik tot nu toe heb gedaan,” aldus de ecologe. “In 2015 startte de Groene Cirkel Bijenlandschap als gezamenlijk initiatief van de provincie, WUR en Heineken. De brouwerij wilde op en rond hun terrein in Zoeterwoude iets doen aan de biodiversiteit door een aantrekkelijke omgeving te creëren voor bijen. Dat betekent meer bloemrijke gebieden, niet mee het strakke gazon als norm, minder bestrijdingsmiddelen. Zo ontstond het eerste bijenlandschap van Zuid-Holland. En toen bij meting in 2018 door EIS Kenniscentrum Insecten bleek dat er in drie jaar tijd 34 procent meer bijensoorten in dat gebied voorkwamen wisten we dat we hiermee op de goede weg waren.”
Verrijking voor biodiversiteit
Anne Keinjan is beleidsmedewerker Biodiversiteit bij de provincie Zuid-Holland en in die functie verantwoordelijk voor het bijenlandschap en opgeleid als bioloog. “We zijn bij de provincie met veel grote opgaven bezig. Denk aan het streven naar 10 procent groenblauwe dooradering van het landelijk gebied in 2050, en de verbetering van de basiskwaliteit natuur. Daar past het ontwikkelen van een aantrekkelijke omgeving met bomen, struiken en bloemen voor bijen in. Dat is niet alleen voor de bijen goed, het effect is veel breder dan dat. Het is een verrijking voor de biodiversiteit; voor een grote diversiteit aan plant- en diersoorten. En - ook niet onbelangrijk – een kleurrijke natuurlijke leefomgeving is ook leuk voor ons mensen!
Die eerste positieve telling van EIS bracht ons tot de ambitie om een Zuid-Holland-breed bijenlandschap te creëren. Maar dat doe je niet zomaar. We hebben het heel precies uitgedacht: wie en wat hebben we nodig om die ambitie waar te maken? Naast de Omgevingsdienst West-Holland heeft de provincie nog vier omgevingsdiensten. Die kunnen eenzelfde rol pakken als Annette en haar collega Miep Münninghoff. Dat betekent kennis uitwisselen, inspireren, actie ondernemen. Allemaal om uiteindelijk een aaneengesloten netwerk voor bestuivers te realiseren. Met de campagne gaan we op voor heel Zuid-Holland!”
Elke wijk een eigen bij
Ter ondersteuning van deze ambitie gaat in Zuid-Holland vanaf 20 mei, Wereld Bijendag, een langlopende campagne van start: ‘Help onze wijkbij’. EIS heeft vijftien soorten wilde tuinbijen geselecteerd die in Zuid-Holland voorkomen en die goed te helpen zijn met planten en nestgelegenheid. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van die vijftien bijen gekregen om voor te zorgen. Op de kaart www.bijenlandschap.nl/wijkbijkunnen de bewoners zien welke wilde bij van hun wijk is en hoe je die kunt helpen. Je vindt er informatie over welke planten de bij aantrekkelijk vindt en wat z’n favoriete nestplek is. Verder kun je er de toolkit aanvragen; die zit vol met schitterende posters – voor kinderen en voor volwassenen – foto’s en andere materialen waarmee je de campagne uit kunt rollen. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het bijenlandschap wordt. Daarom is de campagne op zoveel mogelijk mensen gericht; op individuele burgers, maar ook op tuinverenigingen, kinderboerderijen, scholen, enzovoort. Vergroen je tuin is de boodschap, en als je geen tuin of balkon hebt kun je bij de gemeente informeren wat je eventueel in de openbare ruimte kunt doen. Kortom, iedereen kan een schakel zijn in het bijenlandschap. Met als ambitie: met alle gemeenten en Zuid-Hollanders toewerken naar een aaneengesloten bloemrijk Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030!
Meer weten over de campagne en voor het aanvragen van de toolkit: https://www.bijenlandschap.nl
Alle informatie over de Groene Cirkel Bijenlandschap: https://www.groenecirkels.nl/bijenlandschap