Hoofdinhoud

De ‘boomveer’ is een initiatief van The Urban Jungle Project, waar boominnovator Stef Janssen en boomkwekerij Ebben achter zitten. Zij willen steden groener maken op plekken waar dat eerder niet kon, bijvoorbeeld op daken die niet op bomen berekend zijn. Een initiatief dat uitstekend past bij de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn, die de binnenstad tot wel tien graden wil afkoelen door zo’n 70.000 vierkante meter groen in de stad aan te leggen; vooral op gevels en op daken. Daarvoor werkt de gemeente samen met verschillende partners in de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad.

Gezamenlijk belang

“Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het aantrekken en vasthouden van winkelend publiek”, vertelt Kees. “Als het om de omgeving ging, richtten we ons als ondernemersvereniging voorheen vooral op afspraken over reclame en betere verlichting. Maar de laatste jaren staat vergroenen steeds hoger op de agenda. Het is een voorwaarde voor een aantrekkelijk centrum.” Van Keeken ervaart daarbij hoeveel makkelijker het is om samen te werken met andere partijen, als er een gezamenlijk belang is. “De gemeente heeft vergroenen hoog op de agenda staan, dus daar hoeven we bij wijze van spreken maar iets voor te vragen, en het is er al.”

 

Bijen, vlinders en vogels

Dit ondervond Van Keeken aan den lijve toen hij de innovatieve boomveerconstructie op zijn dak wilde laten plaatsen. Cofinanciering met de gemeente was snel geregeld. Nu hangen er vier bomen in een verenconstructie, zodat de druk over het dak wordt verdeeld en de boom met de wind kan meebewegen. “Wij zijn de eerste in Nederland die op deze manier vier bomen op het dak heeft laten plaatsen”, aldus Van Keeken. “We worden wel het ‘laboratorium van vergroening’ genoemd, want er vinden bij ons voortdurend testen plaats. Er zitten sensoren in de kluit die meten hoe het met de wortels gaat, er is een wormenboer langs geweest om met wormen wat extra lucht in de wortels te brengen en er komt regelmatig een professor van de TU Delft langs. Je ziet de biodiversiteit gewoon voor je ogen toenemen. De eerste zomer zaten we op het terras in de zon, tussen de bloemetjes en vlinders en bijen. Zien we opeens dat er ook een eend zit te broeden! Hadden we even later twaalf jonge eendjes op het dak. Het sloeg direct aan.”

 

Meer biodiversiteit

Van Keeken spreekt veel met Ron Kervezee van de gemeente Alphen aan den Rijn, actief lid van de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad, waarin het draait om samenwerken rond dezelfde droom. “Ik werk nu anders samen met de gemeente dan voorheen”, aldus Van Keeken. “Ik ken de weg beter en zij horen mij beter. Het contact is intensiever. Vroeger praatte je meer tegen de gemeente, nu met.” Vanuit de gedeelde droom om meer groen in het centrum te realiseren, worden nu steeds meer stappen gezet. “De biodiversiteit neemt zo snel toe. Het verbaasde me hoe snel we al meer dieren zagen. Dat is supergaaf. En het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het centrum.”