Hoofdinhoud

 

Toen bij de portefeuilleverdeling in Alphen aan den Rijn ‘vergroening’ aan de beurt was, stak Gert van den Ham meteen z’n vinger op. “Binnen het grote raamwerk van duurzaamheid gaat vergroening ons in allerlei opzichten verder helpen. Groen maakt ons gezonder en gelukkiger. Daar geloof ik in.”

Hij geeft veel van de credits aan zijn voorgangers, maar zijn ambitie en vooral zijn daden om van Alphen aan den Rijn een groene en gezonde stad te maken hebben tot een metamorfose van het stadscentrum geleid. “Tien jaar geleden zag je vooral veel steen in het centrumgebied. We hebben met bomen en planten voor een totaal ander aangezicht gezorgd. Maar behalve dat het fijn is om in een groene omgeving te vertoeven, zorgt het voor verkoeling. De effecten hebben we laten meten door Wageningen University. Daar kwam uit dat de temperatuur op warme dagen twee tot tweeënhalve graad lager is dan in de directe omgeving. Daarnaast zijn we als een van de eerste grote gemeenten bezig om vanaf 2026 vervuilend vrachtverkeer uit de binnenstad te weren. Dat is best spannend, want zoiets bereik je niet eenzijdig; je hebt er andere partijen voor nodig. We willen bijvoorbeeld niet dat de er bedrijven om gaan vallen omdat ze niet meer bereikbaar zijn. Het gaat om een samenspel van goede afspraken. We hebben de ondernemers nodig, zij zijn veelal eigenaar van de panden in de binnenstad. Onze ervaring is dat zij graag maatschappelijk verantwoord willen ondernemen; ook omdat het goed is voor hun klandizie, want het is inmiddels meer dan bekend dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op mensen.”

 

Ambassadeurskring groeit

Niet alleen ‘de stad’ moest ervan overtuigd worden dat verduurzamen en zorg voor biodiversiteit nodig zijn, ook in het stadhuis is het een proces geweest. “De tijd van alleen maar nota’s schrijven is voorbij. Onze ambtenaren hoeven niet meer overtuigd te worden dat het moet; daar is geen discussie meer over. En als ambassadeur van Groene Cirkel Groene Gezonde Stad daag ik zoveel mogelijk andere gemeenten uit om mee te doen aan de vergroening van onze steden. Door te vertellen hoe het werkt voor onze stad kan ik collega-wethouders elders motiveren. Het kringetje ambassadeurs groeit. In het najaar organiseren we samen met Leidschendam-Voorburg, waar mede Groene Gezonde Stad-ambassadeur Marcel Belt wethouder is, een symposium om de kring nog groter te maken. Ik geloof in het persoonlijke contact. Je zag het ook tijdens het afgelopen VNG Jaarcongres waarvan wij één van de gastheren waren. Met een groep van zo’n 50, 60 burgemeesters en wethouders uit het hele land hebben we gesproken over hoe wij het hier aanpakken. Het effect daarvan is dat zij allemaal met de Groene Cirkel-filosofie in gedachten naar huis zijn gegaan.”

 

Internationale samenwerking

Trots vertelt wethouder Van den Ham over nog zo’n ambitieus plan voor zijn gemeente “Extreme droogte en extreme regen, we zien het steeds meer. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dat vraagt om klimaatadaptieve maatregelen. Aan de rand van het centrumgebied gaan we twee enorme waterbuffers bouwen waarin regenwater wordt opgevangen, gefilterd en bewaard. Dat gebeurt met een hele nieuwe techniek en we doen het samen met de stad Madrid. De plannen en de financiering zijn klaar. Het is een miljoenenproject waar Brussel geld voor heeft bijgelegd. Want ook samenwerking buiten je gemeentegrens en zelfs buiten de landgrenzen is nodig om de grote klimaatproblemen aan te pakken. En nogmaals, daar heb je in huis de goede mensen voor nodig. Bijvoorbeeld collega’s die weten hoe je fondsen in Brussel kunt ophalen om je plannen te verwezenlijken.

 

Groene nieuwbouwwijk

Uiteindelijk willen we alle innovaties die we doen ook voor onze eigen inwoners inzetten. Op de tekentafel wordt gewerkt aan de plannen voor de nieuwe woonwijk Gnephoek, waar circa 5.500 woningen komen. De kennis die we opdoen brengen we mee in de ontwikkeling van deze woonwijk. Het moet een energieneutrale wijk worden, waar gebouwd wordt met duurzame bouwmaterialen en bij de inrichting rekening wordt gehouden met klimaat- en mobiliteitsontwikkelingen. We gaan voor een gezonde en groene leefomgeving in heel Alphen aan den Rijn!”

 

 

Bekijk de website groenegezondestad.nl voor meer informatie over deze cirkel.