Hoofdinhoud

 

‘In het Onderzoeksgebouw willen we medewerkers verleiden tot een lunch met lokale, biologische producten uit het seizoen. Met gerechten op basis van de uitgangspunten van De Tuin van Holland en Dutch Cuisine,’ vertelt Elly Baak, hoofd Voeding bij het LUMC. De Tuin van Holland nodigde verschillende lokale boeren en korteketenorganisaties uit om hun aanbod bij het LUMC te pitchen. 

Het LUMC stimuleert patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers actief om gezonde voedingskeuzes te maken. Met het programma PUUR LUMC ontwikkelde men een gezond voedingsaanbod, in nauwe samenwerking tussen artsen en de keuken, die nog volledig in eigen beheer is. PUUR staat voor pure (onbewerkte) ingrediënten, zo min mogelijk toevoegingen, gevarieerd en seizoensgebonden – en afgestemd op de voedingsbehoefte van de patiënt.

Het LUMC koos voor een samenwerking met Oogst Leiden, het verkoopkanaal van verschillende biologische boeren en makers in de Leidse ommelanden, en met Hoeve Biesland. Deze biologische boerderij uit Delfgauw heeft een eigen slagerij, bakkerij, zuivellokaal en groentetuin en koopt daarnaast in bij biologische boeren en ondernemers in de omgeving. Gezamenlijk kunnen zij het LUMC het hele gewenste assortiment leveren. Voor de inkoop bij de lokale boeren maakt het LUMC gebruik van de ruimte die de inkoopcontracten bieden. De instelling is immers wel gebonden aan Europese aanbestedingsregels. 

 

Seizoensgebonden smoothies 

In de keuken wordt zoveel mogelijk gewerkt met seizoensproducten. Dat betekent dat de populaire smoothies en salades vanaf nu gemaakt worden op basis van beschikbaarheid van producten. Het vraagt een andere benadering bij de instellingskoks, die enthousiast zijn over de samenwerking. ‘Dit is de kortste weg van boer tot bord,’ vertelt Rens Wolters, een van de initiatiefnemers vanuit het LUMC. ‘Voor onze koks is het een feestje om met deze producten te kunnen werken. Het verhaal van de boeren inspireert en in de keuken laten we ons graag uitdagen om mooie gerechten te maken met hun producten uit het seizoen. En dat je hiermee ook je eigen gezondheid een dienst bewijst, daar zijn wij van overtuigd!’

 

Inzet van de hele keten nodig

De Tuin van Holland droomt van een hedendaagse gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Samen met een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners zet deze Groene Cirkel zich daar voor in. Want één ding is inmiddels wel duidelijk: structurele oplossingen vragen inzet van de hele keten – van de boer tot in de keuken. Door te kiezen voor hoogwaardige producten uit de regio dragen we bij aan de gezondheid van de agrarische sector, van onze bodem, ons water én van onszelf.


Talloze lokale initiatieven werken aan korte ketens met duurzaam geteelde producten – meer en minder succesvol. Echt opschalen blijkt echter lastig. Dat maakt het te kleinschalig om boeren de gelegenheid te bieden om te schakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. De Tuin van Holland wil de Nederlandse marktvraag verbinden aan de verduurzaming van ons landschap. Samen met grotere afnemers hopen we deze vraag een structurele impuls te geven. 


Lees meer op detuinvanholland.nl

 

Laat je inspireren

Wil jouw organisatie ook stappen zetten naar een ander aanbod in het bedrijfsrestaurant? Neem dan contact op met Aphra van den Berg via info@detuinvanholland.nl. We geven graag tips hoe je dat kun realiseren en brengen je in contact met lokale leveranciers.