Groene Cirkel De Tuin van Holland
De Groene Cirkel De Tuin van Holland droomt van een Nederlandse eetcultuur van wereldklasse, waarin een rijk biodivers landschap, gezonde voeding, toekomstbestendige bedrijvigheid voor boeren en gastronomie samenkomen.
In 2030 daalt in Nederland - als eerste land van Europa - het aantal mensen met leefstijlziekten. De publieke gezondheid neemt toe. Door de extra inkomsten krijgt de duurzame, lokale land- en tuinbouw een boost. De biodiversiteit neemt weer toe en het groen is op weg naar herstel. De volgende generatie kinderen groeit weer op met vlinders en bijen in de tuin. Boeren floreren in toekomstbestendige bedrijven op gezonde grond. De gevarieerde gewassen geven kleur aan het landschap.
Nederland is koploper in voedselinnovatie en heeft de gezondste horeca van Europa. Gezond, lekker en duurzaam voedsel is voor iedereen toegankelijk. Dutch Cuisine is de nieuwe gastronomie geworden.
In de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ werkt een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Daarmee willen ze bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Duidelijk is dat structurele oplossingen inzet vragen van de hele keten - van bodem tot bord, van boer tot chef.
In samenwerking met Dutch Cuisine zijn uitgangspunten ontwikkeld die de chef-koks in de keuken handvatten geven om te komen tot gezonde, duurzame keuzes. Om te komen tot een robuuste landbouw voor de toekomst is een duurzaam verdienmodel voor producenten essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ zet zich daarom in om hoogwaardige, duurzame producten uit de regio te verbinden aan hotels, restaurants, cateraars en werklocaties. Veel logistieke ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op producten van dichtbij. Een soepele keten van teler tot keuken is echter noodzakelijk om de vraag naar duurzame producten uit het seizoen te vergroten.
Hedendaags stilleven met lokale producten
Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio. De voedselrevolutie van de 21e eeuw maakt gezond, lekker en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk.