Hoofdinhoud

In 2030 daalt in Nederland - als eerste land van Europa - het aantal mensen met leefstijlziekten. De publieke gezondheid neemt toe. Door de extra inkomsten krijgt de duurzame, lokale land- en tuinbouw een boost. De biodiversiteit neemt weer toe en het groen is op weg naar herstel. De volgende generatie kinderen groeit weer op met vlinders en bijen in de tuin. Boeren floreren in toekomstbestendige bedrijven op gezonde grond. De gevarieerde gewassen geven kleur aan het landschap.

 

Nederland is koploper in voedselinnovatie en heeft de gezondste horeca van Europa. Gezond, lekker en duurzaam voedsel is voor iedereen toegankelijk. Dutch Cuisine is de nieuwe gastronomie geworden.

 

In de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ werkt een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toe naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Daarmee willen ze bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector. Duidelijk is dat structurele oplossingen inzet vragen van de hele keten - van bodem tot bord, van boer tot chef. 

 

In samenwerking met Dutch Cuisine zijn uitgangspunten ontwikkeld die de chef-koks in de keuken handvatten geven om te komen tot gezonde, duurzame keuzes. Om te komen tot een robuuste landbouw voor de toekomst is een duurzaam verdienmodel voor producenten essentieel. De Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’ zet zich daarom in om hoogwaardige, duurzame producten uit de regio te verbinden aan hotels, restaurants, cateraars en werklocaties. Veel logistieke ketens zijn niet of nauwelijks ingericht op producten van dichtbij. Een soepele keten van teler tot keuken is echter noodzakelijk om de vraag naar duurzame producten uit het seizoen te vergroten.

Hedendaags stilleven met lokale producten

Inspiratiebron voor De Tuin van Holland is het historische verhaal van een vergeten 17e-eeuwse voedselrevolutie in onze regio. Artsen en wetenschappers begonnen het belang van gezond eten te beseffen. Groenten en fruit kregen een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwam in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. Deze vergeten voedselrevolutie legde de basis voor het karakteristieke Hollandse polderlandschap en de moderne land- en tuinbouw in de regio. De voedselrevolutie van de 21e eeuw maakt gezond, lekker en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk.

Hedendaags stilleven met lokale producten

Meindert Stolk

,

Gedeputeerde provincie Zuid-Holland

“Bij perspectief op een duurzaam voedselsysteem hoort ook een marktvraag die dit stimuleert. Geen enkele partij kan dit alleen, daarom is juist een ketensamenwerking als de Groene Cirkel Tuin van Holland belangrijk. Met dit initiatief zetten we een stap in de goede richting.” 

Portretfoto van Meindert Stolk, met een blauw jasje aan met een gebouw op de achtergrond

Cornelis Mosselman

,

akkerbouwer bij Bio-Jovira

“Ik ben afhankelijk van allerlei partijen. Dus ik kan het niet alleen. Systeemverandering vraagt inzet van iedereen. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we doorgroeien naar echt iets moois.”

Portret van Cornelis Mosselman in een gebouw

Bas Cloo

,

chefkok, mede-oprichter Dutch Cuisine

“Bewust koken, met zoveel mogelijk lokale producten uit het seizoen – er is toch geen leukere manier om aan je gezondheid te werken dan via lekker eten?” 

Bas Cloo met een blauw overhemd aan en een petje op in het bos

Koos Biesmeijer

,

Wetenschappelijk directeur Naturalis

“In het dagelijks leven kom ik niet altijd top-koks tegen of agrariërs of andere mensen die innovatief bezig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als je samen komt dat je op allerlei nieuwe ideeën komt. Zowel om de verhalen te vertellen, als om producten te leveren of andere manieren voortgang te boeken. Het geeft gewoon energie!”

Kooes Biesmeijer sprekend met een appel in zijn hand

Hanno Pijl

,

Endocrinoloog en hoogleraar diabetologie LUMC

“Wij bestaan uit wat we eten. Gezonde voeding is precies daarom het fundament van een gezond lichaam en een gezonde geest. De Tuin van Holland is een fantastisch project dat van grote waarde is voor het welzijn van de mensen in de regio en daarbuiten."

Hanno Pijl met een pompoen in de hand in een gebouw

Theo van Rensch

,

SVH meesterkok, opleider ROC Amsterdam

“Het mooie van de Tuin van Holland vind ik dat veel meer stakeholders met elkaar verbonden worden. Want als school gaan wij het in ons eentje ook niet redden. Een ziekenhuis, een provincie – samen komen we verder.” 

Theo van Rensch zit lachend achter een bureau met op de achtergrond borden waarop staat 'De toekomst van werken'

Partners

Dutch Cuisine
Provincie Zuid-Holland
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Grand Hotel Huis ter Duin
HAS Green Academy
Naturalis Biodiversity Center
ROC van Amsterdam
TU Delft
BI-JOVIRA
Groene Hart streekproducten
Hoeve Biesland
Horeca Noordwijk
Horesca Horecavo
Hutten
NoordWIJde
SLOW Groene Hart
Voedselfamilies